Γιατί ιδρώνουν τα πόδια μας; – Συμβουλές αντιμετώπισης

18/08/2022
Γιατί ιδρώνουν τα πόδια μας; – Συμβουλές αντιμετώπισης

“Θα μπορούσατε παρακαλώ να βγάλετε τα παπούτσια σας;” Μερικοί άνθρωποι ιδρώνουν με αυτή τη φράση επειδή φοβούνται ότι τα πόδια τους αναδύουν μια δυσάρεστη οσμή. Τα πόδια που μυρίζουν δεν είναι μόνο άβολα στη ζέστη του καλοκαιριού και μπορούν να προκαλέσουν τεράστια ταλαιπωρία. Στα ποδολογικά κέντρα ή στα στούντιο περιποίησης άκρων οι πάσχοντες βρίσκονται στα σωστά χέρια.

Ο καθένας έχει δύο έως τέσσερα εκατομμύρια ιδρωτοποιούς αδένες. Δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένοι στην επιφάνεια του σώματος, αλλά συγκεντρώνονται σε “θερμά σημεία”: Βρίσκονται πιο πυκνά στις παλάμες των χεριών, στα πέλματα των ποδιών και στις μασχάλες. Για παράδειγμα, ενώ το δέρμα στο λαιμό και την πλάτη είναι εξοπλισμένο μόνο με περίπου 55 αδένες ανά τετραγωνικό εκατοστό, υπάρχουν περίπου 400 ιδρωτοποιοί αδένες στις παλάμες των χεριών και περίπου 620 στα πέλματα των ποδιών.

Η εφίδρωση είναι μια σημαντική λειτουργία του σώματος που ελέγχεται από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Προκειμένου όλα τα όργανα να λειτουργούν κανονικά, το σώμα μας πρέπει να έχει μια ομοιόμορφη θερμοκρασία γύρω στους 37 °C – ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Τόσο στο δέρμα όσο και στο εσωτερικό του σώματος υπάρχουν αισθητήρες θερμοκρασίας ή θερμοϋποδοχείς που ενημερώνουν τον εγκέφαλο για την εξωτερική θερμοκρασία και τη θερμοκρασία του σώματος.

Η ρύθμιση της ροής του αίματος στο δέρμα προστατεύει από την υπερβολική ψύξη. Πριν η θερμοκρασία του σώματος πέσει υπερβολικά, η κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα “στραγγαλίζεται” με τη συστολή των αγγείων, γεγονός που μειώνει την απαγωγή θερμότητας προς τα έξω. Λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση προκειμένου να μην αφήσει τη θερμοκρασία του σώματος να αυξηθεί: Η κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα αυξάνεται με τη διαστολή των αγγείων, έτσι ώστε να απελευθερώνεται θερμότητα προς τον έξω κόσμο.

Εάν αυτό το μέτρο δεν είναι επαρκές, ενεργοποιούνται οι ιδρωτοποιοί αδένες προκειμένου να υγρανθεί το δέρμα και έτσι να επιτραπεί η ψύξη με εξάτμιση. Αυτός ο μηχανισμός προστατεύει από την υπερθέρμανση υπό κανονικές συνθήκες. Αν υπερφορτωθεί, επέρχεται συσσώρευση θερμότητας ή θερμοπληξία, η οποία εκδηλώνεται με ναυτία, ζάλη, πονοκεφάλους, ανησυχία, σύγχυση, ακόμη και απώλεια των αισθήσεων.

Η υπερβολική εφίδρωση σας επιβαρύνει

Η μη φυσιολογική ποσότητα  παραγωγής ιδρώτα ονομάζεται υπεριδρωσία. Μπορεί να επηρεάσει συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα. Η υπερβολική εφίδρωση είναι πιο συχνή στα χέρια ή στις μασχάλες, καθώς και στο κεφάλι και το λαιμό, τα πόδια και τον κορμό. Η υπεριδρωσία επηρεάζει περισσότερες από μία περιοχές του σώματος σε πολλούς ανθρώπους.

Η υπεριδρωσία δεν μπορεί να συγκριθεί με την περιστασιακή έντονη εφίδρωση ενός υγιούς ατόμου. Ένας υπεριδρωτικός ιδρώνει τόσο έντονα που τα ρούχα του είναι συνεχώς υγρά και συχνά λερωμένα. Αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που έχουν συνεχώς βρεγμένα χέρια συχνά αποφεύγουν την επαφή με άλλους ανθρώπους από φόβο για χειραψία. Ένας φαύλος κύκλος: Ο φόβος της εφίδρωσης σας κάνει να ιδρώνετε ακόμη περισσότερο.

Η αιτία της “πρωτοπαθούς υπεριδρωσίας”, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων, είναι άγνωστη. Η τοπικά περιορισμένη τάση για εφίδρωση είναι πιο πιθανό να είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις. Η “δευτεροπαθής υπεριδρωσία” επηρεάζει συχνά ολόκληρο το σώμα και είναι αποτέλεσμα μιας άλλης διαταραχής, όπως ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής αδένας ή επινεφρίδιοι αδένες, φάρμακα (π.χ. κορτιζόνη), όγκοι που παράγουν ορμόνες ή το υπερβολικό βάρος. Μια νευροπάθεια του αυτόνομου νευρικού συστήματος που σχετίζεται με τον διαβήτη μπορεί να προκαλέσει τόσο ανίδρωση, δηλαδή πολύ μειωμένη ή απούσα εφίδρωση, όσο και υπεριδρωσία.

Κανείς δεν θέλει υπερβολικά ιδρωμένα πόδια

Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί βρίσκουν ευνοϊκές συνθήκες σε ένα ζεστό, υγρό περιβάλλον. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν σμηγματογόνοι αδένες μεταξύ των δακτύλων των ποδιών που παρέχουν προστατευτικά λιπίδια, το δέρμα διογκώνεται πιο εύκολα εδώ και χάνει την ελαστικότητά του. Αναπτύσσονται ραγάδες στο υπόλευκο μαζεμένο ενδιάμεσο δέρμα μεταξύ των δακτύλων, οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν σημεία εισόδου για βακτήρια και μύκητες. Επιπλέον, το δέρμα γίνεται ευάλωτο σε πελματιαία κονδυλώματα.

Εάν το σκληρό δέρμα των ποδιών είναι μονίμως πολύ υγρό, αναπτύσσεται ένα έδαφος αναπαραγωγής βακτηρίων, τα οποία σε ακραίες περιπτώσεις μπορούν να αποσυνθέσουν το σκληρό δέρμα (“κερατόλυση sulcata” ή “κερατόμα sulcatum”).

Η παλαμιαία υπεριδρωσία πρέπει να αντιμετωπίζεται σε δερματολογικό ιατρείο. Θα πρέπει να προτείνονται στους πάσχοντες ατομικές θεραπευτικές επιλογές.

Βοήθεια για τα ιδρωμένα πόδια στην καθημερινή ζωή

Στα ποδολογικά κέντρα ή στα στούντιο περιποίησης άκρων, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να διαπιστώσετε αν ο σχηματισμός ιδρώτα και οσμών οφείλεται σε ανεπαρκείς πρακτικές υγιεινής, σε ακατάλληλα υποδήματα ή σε άλλες συνθήκες που μπορεί να απαιτούνται για την εργασία του πάσχοντα, όπως η χρήση λαστιχένιων παπουτσιών, υποδημάτων ασφαλείας ή η εργασία σε ζεστό, υγρό κλίμα (αγροτικές εργασίες, σε χώρο σπα ή στην κουζίνα). Τα παπούτσια και οι κάλτσες με υψηλό ποσοστό συνθετικών υλών ευνοούν την ανάπτυξη ιδρωμένων ποδιών, όπως και η σπάνια αλλαγή παπουτσιών.

Να θυμάστε: Η ελαφριά εφίδρωση και οσμή στα πόδια είναι φυσιολογικές. Απλοί κανόνες μπορούν να περιορίσουν την εφίδρωση των ποδιών και να αποτρέψουν την κακοσμία των ποδιών.

Πρακτικές συμβουλές:

  • Πλύνετε τα πόδια σας τουλάχιστον μία φορά την ημέρα με ένα προϊόν ουδέτερου pH και χλιαρό νερό και, στη συνέχεια, στεγνώστε τα καλά.
  • Φροντίζετε τακτικά τα πόδια σας με προϊόντα που ρυθμίζουν την εφίδρωση και έχουν ανασταλτική δράση στην οσμή- τα αποσμητικά ποδιών διατίθενται ως κρέμες, σκόνες ή σπρέι. Συνιστάται ιδιαίτερα η αποσμητική κρέμα ποδιών peclavus® PODOcare με έλαιο φασκόμηλου.
  • Τα παπούτσια, οι κάλτσες, οι πάτοι και τα πέλματα θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από υλικά που αναπνέουν όσο το δυνατόν περισσότερο και θα πρέπει να αλλάζονται όσο το δυνατόν συχνότερα ή να αερίζονται για 24 ώρες.
  • Οι κάλτσες με ίνες αργύρου αναστέλλουν τον σχηματισμό οσμών- το ίδιο ισχύει και για τους πάτους από ξύλο κέδρου και τους πάτους από ενεργό άνθρακα ή κανέλα.
  • Για την πρόληψη της μυκητίασης, τα παπούτσια πρέπει να απολυμαίνονται τακτικά με ένα ειδικό σπρέι, όπως το RUCK® για την απολύμανση παπουτσιών.
  • Ο καθαρός αέρας κάνει καλό στα πόδια σας – γι’ αυτό εκμεταλλευτείτε τη ζεστή εποχή για να περπατάτε ξυπόλυτοι όσο πιο συχνά γίνεται.
  • Τα ποδόλουτρα με εκχυλίσματα φαρμακευτικών φυτών, όπως φλοιός βελανιδιάς (στυπτικό και αντιιδρωτικό), δενδρολίβανο και φασκόμηλο (απολυμαντικό και αποσμητικό) είναι ευλογία. Το συμπύκνωμα ποδόλουτρου peclavus® PODOcare είναι ιδανικό για χρήση με έντονα ιδρωμένα πόδια και κακοσμία ποδιών .

 

Δείτε τα προϊόντα: