Πιστοποιημένα φυσικά καλλυντικά σύμφωνα με τα πρότυπα NATRUE

27/06/2023
Πιστοποιημένα φυσικά καλλυντικά σύμφωνα με τα πρότυπα NATRUE

Μοναδικά στον κλάδο της ποδολογίας: Όλα τα πιστοποιημένα φυσικά καλλυντικά προϊόντα της Peclavus είναι πιστοποιημένα με τη διεθνή σφραγίδα έγκρισης για τα γνήσια φυσικά και βιολογικά καλλυντικά NATRUE. Η σφραγίδα αυτή απονέμεται παγκοσμίως σε μια ανεξάρτητη διαδικασία πιστοποίησης αποκλειστικά σε προϊόντα που πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας και φυσικότητας της NATRUE.

Φυσικά καλλυντικά, όρος που δεν προστατεύεται από τη νομοθεσία

Ο όρος φυσικά καλλυντικά δεν προστατεύεται από το νόμο. Έτσι, οι συνθέσεις ορισμένων προϊόντων που περιγράφονται ως φυσικά δεν ανταποκρίνονται σε αυτόν τον όρο. Μερικές φορές τα προϊόντα αυτά περιέχουν ακόμη και μεγάλες ποσότητες μη φυσικών (πετροχημικών, συνθετικών) συστατικών. Αυτό είναι το κλασικό “greenwashing”. Ακόμη και αν γνωρίζετε τις δηλώσεις INCI στη συσκευασία, παραμένει ασαφές από πού προέρχονται τα συστατικά και πώς λαμβάνονται. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε το greenwashing είναι να αναζητάτε σφραγίδες φυσικών καλλυντικών που διασφαλίζουν ότι το προϊόν έχει ελεγχθεί και επομένως είναι ένα “γνήσιο” φυσικό καλλυντικό προϊόν.

Καλό για το δέρμα, την υγεία και το περιβάλλον

Η δραστική αρχή των φυσικών καλλυντικών στοχεύει στην ενίσχυση και υποστήριξη του δέρματος στις αναπλαστικές του δυνάμεις και στις υγιείς μεταβολικές του διαδικασίες. Τα φυτικά έλαια μοιάζουν πολύ στη δομή με τα λιπίδια του δέρματός μας, γι’ αυτό και μπορεί να απορροφήσει και να επεξεργαστεί καλά αυτές τις ουσίες. Τα συνθετικά έλαια που βασίζονται σε ορυκτέλαια έχουν στεγανοποιητική δράση και, αντίθετα, δεν μπορούν να μεταβολιστούν από τον οργανισμό. Τα συμβατικά καλλυντικά μπορεί επίσης να περιέχουν συστατικά που είναι επιβλαβή για την υγεία. Αυτά δεν έχουν θέση στα γνήσια φυσικά καλλυντικά. Εκτός από την πλευρά της υγείας, λαμβάνεται επίσης υπόψη ο αντίκτυπος στο περιβάλλον: Επιτρέπονται μόνο συστατικά που μπορούν να επιστρέψουν στον φυσικό κύκλο χωρίς δισταγμό.

Γιατί δεν είναι όλα τα προϊόντα πιστοποιημένα με NATRUE

Δεν φέρουν όλα τα προϊόντα Peclavus τη σφραγίδα NATRUE. Κατ’ αρχήν, φροντίζουμε να εργαζόμαστε με φυσικά ενεργά συστατικά σε όλα τα προϊόντα, είτε είναι πιστοποιημένα είτε όχι. Υπάρχουν δραστικά συστατικά που έχουν αποδείξει την αξία τους, ιδίως στην ιατρική φροντίδα των ποδιών, αλλά τα οποία δεν μπορούν να ληφθούν από τη φύση με αυτόν τον τρόπο.

Το δραστικό συστατικό ουρία, για παράδειγμα, είναι γνωστό για την κερατολυτική του δράση καθώς και για την ικανότητα να διατηρεί την υγρασία σε ικανοποιητικά, ανά περίπτωση, επίπεδα στο δέρμα. Ως εκ τούτου, συναντάται συχνά σε προϊόντα αντιμετώπισης υπερκερατώσεων ή σε κρέμες περιποίησης για το ξηρό δέρμα. Ωστόσο, επειδή η ουρία παράγεται συνθετικά, απαγορεύεται η χρήση της σε προϊόντα πιστοποιημένα από τη NATRUE. Υπάρχουν επίσης σφραγίδες φυσικών καλλυντικών που επιτρέπουν την ουρία στο πλαίσιο των κριτηρίων τους. Ωστόσο, δεν θεωρούμε σωστό να χρησιμοποιήσουμε άλλη σφραγίδα για τα προϊόντα μας με ουρία.

Μια αυστηρή και αξιόπιστη σφραγίδα φυσικών καλλυντικών, όπως η NATRUE, εξετάζει πάντα την πλήρη σύνθεση και όχι μεμονωμένα συστατικά- συμπεριλαμβανομένων των βοηθητικών υλών που χρησιμοποιούνται για την καλύτερη τελική σύσταση των προϊόντων. Ισχύουν πολύ αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το ποιες πρώτες ύλες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ποιες αναλογίες. Επιπλέον, υπάρχουν απαιτήσεις για την καλλιέργεια των ίδιων των πρώτων υλών ή τη διαδικασία παραγωγής. Κατά την ανάπτυξη νέων προϊόντων, η συμμόρφωση με αυτά τα κριτήρια αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις και ένα πρότυπο ποιότητας που με χαρά εκπληρώνουμε.

Ωστόσο, τα Peclavus υπάρχουν εδώ και 60 χρόνια – μερικά από τα σημερινά σκευάσματα είναι ακόμα από τις πρώτες ημέρες και είναι πολύ δημοφιλή. Αν τα προσαρμόζαμε ώστε να πληρούν όλα τα κριτήρια της NATRUE, ίσως να είχαμε προϊόντα που θα απέκλιναν υπερβολικά από τα χαρακτηριστικά του αρχικού προϊόντος. Ως εκ τούτου, δεν τα προσαρμόζουμε. Όποτε όμως είναι δυνατόν, εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία να εστιάζουμε σε φυσικές και ανανεώσιμες πρώτες ύλες – για το δέρμα μας, την υγεία και το περιβάλλον.

 

Ανέκαθεν δεν κάναμε καμία δοκιμή σε ζώα και, φυσικά, δεν αναθέτουμε καμία.