Πως να διατηρείτε υγιή τα πόδια σας

15/01/2021
Πως να διατηρείτε υγιή τα πόδια σας

Για τη σωστή λειτουργία της καρδιάς όλοι γνωρίζουν τι χρειάζεται:

  • Υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών ζωής
  • Τακτική εξέταση-παρακολούθηση από γιατρό κ.α.

Για την υγεία, όμως, των ποδιών μας, τα οποία καθημερινά κάνουν γύρω στα 5.000 βήματα και αποτελούν το 25% των οστών του σώματος μας, το 18% των συνδέσμων και το 6% των μυών, ποιος πραγματικά ξέρει τι πρέπει να κάνει και το πιο σημαντικό, ακόμα και αν ξέρει, τι τηρεί από όλα αυτά.

Η πλειοψηφία τα αγνοεί καθώς δεν τα θεωρεί ζωτικό κομμάτι του σώματος τους, με αποτέλεσμα να μην δίνει σημασία σε καταστάσεις που τα επηρεάζουν. Το 75% των ενηλίκων υποφέρουν από διάφορα προβλήματα στα πόδια, για τα οποία, δυστυχώς, αργοπορημένα απευθύνονται  σε κάποιον ειδικό για την επίλυση τους και μόνο αφού επηρεαστεί η καθημερινότητα τους.

Για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων και την διατήρηση της υγείας των ποδιών σε καλή κατάσταση αρκούν κάποιοι κανόνες και οδηγίες  που ο καθένας μπορεί να ακολουθεί στην καθημερινότητα του.

Διατηρήστε τα πόδια σας καθαρά και στεγνά

Η σωστή υγιεινή είναι το Α και το Ω για υγιή πόδια. Καθημερινά, πλένετε τα πόδια σας σχολαστικά, στεγνώνοντας πολύ καλά ανάμεσα στα δάχτυλα καθώς οι μύκητες «λατρεύουν» την υγρασία σε εκείνα τα σημεία.

Φοράτε καθημερινά καθαρές κάλτσες, προτιμώντας τις μάλλινες ή τις βαμβακερές που απορροφούν την υγρασία. Οι γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν τις νάιλον κάλτσες καθώς τα πόδια βρίσκονται σε ένα «τροπικό» περιβάλλον, ζεστό και υγρό, ιδανικό για την ανάπτυξη μυκητιάσεων. Όταν, όμως, είναι απαραίτητη η χρήση τους  το μυστικό είναι να φοράμε πρώτα κάλτσες και μετά το καλτσόν.

Εξετάστε τα πόδια σας

Μία φορά την εβδομάδα, αφιερώστε λίγο χρόνο για να τα εξετάσετε. Ελέγξτε ανάμεσα στα δάχτυλα ή στο πέλμα για τυχόν ερεθισμούς και/ ή απολέπιση του δέρματος καθώς αυτό είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της δερματομυκητίασης. Παρατηρήστε αν υπάρχουν αλλοιώσεις στα νύχια, σκληρύνσεις, κάλοι και ζητήστε τη συμβουλή ενός ποδολόγου.

Φοράτε σωστά υποδήματα

Η χρήση μη σωστών υποδημάτων μπορεί να οδηγήσει σε μυοσκελετικά προβλήματα. Επιλέξτε με προσοχή τα υποδήματα σας, έχοντας ως βασικό κριτήριο την άνεση και όχι τη μόδα.

Τα άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, θα πρέπει να ελέγχουν καθημερινά τα πόδια τους και να απευθύνονται άμεσα σε ειδικό όταν παρατηρήσουν αλλαγές στα νύχια ή στο δέρμα. Ιδανικά θα πρέπει, μηνιαίως, να επισκέπτονται έναν ποδολόγο για την περιποίηση τους.

 

Επίσκεψη στον ποδολόγο

Σε περιπτώσεις που αντιμετωπίζετε προβλήματα στα πόδια όπως μυκητιάσεις, κάλους, εισχώρηση των νυχιών στο δέρμα να επισκέπτεστε έναν ποδολόγο, ο οποίος μπορεί να διαπιστώσει το πρόβλημα σας και να προτείνει τρόπους αντιμετώπισης του. Η έγκαιρη διάγνωση πάντα γλιτώνει από άσκοπη ταλαιπωρία και πιθανές επιπλοκές.